Sammenlikn priser på online-butikker før du handler

Gjennombruddet innen mobil teknologi i løpet av de siste årene har gjort det langt enklere for mange å handle på internett. Aldersgruppen av nordmenn fra 40 til 59 år er faktisk den befolkningsblokken som utgjør storhandlerne på nettet. Kanskje er ikke det så rart, sidene denne aldergruppen i snitt også har mer penger. Til sammen handlet denne gruppen varer på nettet for hele 2,5 milliarder kroner. Den ungdommelige aldersgruppen, fra 15 til 29 år handler også mye på nettet, men holder ikke med når det kommer til omsetningsvolum, med knapt 1,9 milliarder kroner.

I alt kan vi likevel slå fast at netthandel er noe som er blitt vanlig for de fleste mellom 15 og 60. Dette betyr at vi fremtiden vi se flere nettbutikker. Når etterspørselen etter å få kjøpt varer på nettet stiger, så vil tilbudet tilpasses deretter.

Når et marked vokser såpass vilt, slik vi nå kan se på netthandel, vil det også oppstå forvirring og informasjonshull. Det kan mens vi er inne i en slik vekstperiode bli vanskeligere å finne ut hva som er en riktig pris. Noen vil forsøke seg med overpriser, mens andre vil forsøke å gi deg gode oversikter.

En god sammenlikningsside hjelper deg med netthandel¨

På grunnlag av den store veksten i norsk netthandel, og spesielt når det kommer til handel med mange utenlandske sider, så er det viktig å kunne sammenlikne selgere med nettsteder som shopt.no. Ikke alle slike sammenlikningssteder vil kunne gi deg en fullstendig oversikt over priser og over markedet, men de er et godt verktøy for deg som vil unngå å betale alt for mye.

Det kan godt hende at de ikke garanterer deg den laveste prisen, men de gir deg noen rettesnorer som du kan bruke til å evaluere dine egne kjøpsplaner. Mest sannsynlig vil du ved bruken av slike tjenester både spare penger, så vel som at du kan få et større utvalg av substituttvarer. Også når du kjøper varer fra utlandet vil dette hjelpe deg med å orientere deg i vellingen. Mange varer som finnes tilgjengelige på kontinentet vil kunne kjøpes til en langt lavere pris enn den du betaler her hjemme. For å gi deg et generelt bilde kan man si at den norske handlevogen faktisk er fem ganger dyrere enn den tyske.

Gode råd for deg som vil handle på utenlandske nettbutikker

Om du vil handle hos utenlandske nettbutikker så er du i godt selskap. I dag skjer mer enn halvparten av norske kjøp på nettet hos utenlandske nettbutikker. Grunnen er selvfølgelig at det ofte er billigere, i alle fall om du kjøper ting som koster mindre enn kr 350 til sammen i en forsendelse.

Siden begynnelsen av året er tollsatsene blitt hevet til kr 350. Det betyr rent praktisk at du slipper å betale både toll og moms på forsendelser som til sammen koster deg mindre enn kr 350. Da er det viktig å huske av det ikke kun er prisen på varen i seg selv som regnes, men også kostnaden for forsendelsen, så vel som eventuelle kostnader med å forsikre varen.

Om det du har kjøpt i en utenlandsk nettbutikk kostet mer enn kr 350, så må du i første omgang betale norsk moms, som er på 25 %. Det er ikke sikkert at du må betale den nominelle tollen, som vanligvis vil slå på mellom 5 og 10 % ekstra.

Boksendinger er for eksempel fritatte for både toll og avgifter. De fleste varer som kjøpes innen EØS-sonene krever kun at du betaler merverdiavgiften, mens noen spesielle varer krever fortolling. I all hovedsak gjelder dette alkohol, så vel som landbruksprodukter og klær.

Når det kommer til alkohol så har ikke verdien på sendingen noe å si, men for det meste andre kan du slippe unna merkostnadene ved å få dine kjøp sendt i mange små pakker, i stedet for en stor. Tenk på det om du handler online.